Sunday, November 9, 2008

Waktu Cuti Buat Pekasam

"gh"= "r"

Well, sem lepas dah berlalu dan datang lah plak sem yang baru. Apa khabaq cuti hangpa kat kampung sana ari tu? Okay tak? Ahahahahahahak...... Toksah dibanyakkan ceghita, mai aku bagitau apa aku buat masa cuti ari tu.

Selepas saja aku selamat balik ke rahmatulla... maksud aku , rumah. Dengan tanpa segan silunya aku letak beg dlam rumah. Opp.. sebelum tu salam ngan mak bapak aku dulu. Pastu bermula la idup aku yang ader lebih kurang 18 ari ja lagi cuti yang ader. Dan taget aku no1 bila aku balik rumah adalah.... ahahahahah buat pekasam.

Tadaa... pekasam XDD
Nak tau aper tu pekasam? Pekasam punyer konsep samer ja cam jeghuk tapi dia ni kebanyakannya melibatkan ikan daghat atau ikan ayaq tawaq. Aaaa.... sebab proses ni melibatkan ikan, jadi hari yang ke-9 lepas stat balik, ayah aku pun ajak la aku pi menjala ikan ngan memukat ikan kat parit dalam kebun klapa sawit Padang Serai ni. Pekasam punyer pasal, okeh, aku pun ikut skali. Lalu aku pun amik la jala dan bagi kat ayah aku dah ayah akula yang buat keja jala-menjala ni :D.... Keja aku kutip ikan yang dapat tangkap tu ja, ikan yang dapat adalah.... ikan sepat, sepat benua, puyu, ikan putih dan jaghang skali bujuk dan haruan. Ok la.... adala dalam 64 ekoq dapat. Lepas keja jala-menjala ni, yang ni paling leceh, tapi aku tau akibat kepingin kat pekasam tu, jadi dengan persediaan zahir dan batin, aku pun setat la menyiang suma ikan yang ada lepas Isyak. Ngan hanyaqnya dan baunya (hanyaq gak) aku terus melawan segala patukan nyamuk terngiang2 kat bawah telinga aku... yalah, menyiang kat luaq ghumah. Padan muka aku. Masa tu teghingin ja aku nak tangkap gambaq tapi kamegha ghosak -__-||.

Habih ja aku begelumang ngan isi perut dan bau tu, baghu lega skit. Aku setat plak la taghuk gagham dalam satu bekas. Ayah aku cakap, aku kena pegham depa (ikan) tu ngan gagham lebih kughang 3 hari, pastu satu lagi keja ke-2 paling leceh plak, adalah goreng beghas.

Pasaipa leceh, gogheng beghas amik masa lama. Bayangkan gohgeng dalam api kechik, pastu kena kacau beghas tu samapi la jadi peghang. Tak jadi peghang jangan harap la nak beghenti kacau. Waghna koko kat gambaq atas tu, ha... tu la beghas tu. lepas goreng mustila diblender telebih dahulu. Pastu buang ayaq gagham yang bubuh kat ikan tiga hari lepas, pastu taruk beghas tu pegham 3 hari lagi. Yang paling risiko proses ni adalah proses lumoq beghas gogheng dimana MUSTI kena buat masa waktu malam. Sebab pa, orang2 tua caya kalau buat masa siang penunggu ikan mai kacau.................. Tipu ja tu, buat masa malam sebab lalat tak hughung, kalau ada sekoq lalat mai hinggap satu second, dia beteloq lebih kurang 100+. Sebab proses lumoq beghas ni tak leh letak dalam peti ais jadi senang la teloq tu leh menetas dan banyak la berenga mai. Jadi buat waktu malam adalah waktu yang afdhal.

Yahoo!... siap!!~ Skaghang pekasam aku ni kat kondo ni skrang. Mau tengok2 mai la XDD. Kalau bagi kat Yugen, Sai ngan Simon pasti kacaw XDDD||





















Sepatutnya lepas masak jadi camni la, tapi dah duduk membujangkan, masak camtu jer -___-||

Ni la langkah2 nak buat pekasam!!!
1. Tangkap ikan (gunakan alat2an yang dibenarkan)
2. Pastikan ikan ayaq tawaq, so far, tiada lagi keterangan sahih pasal menggunakan ikan laut masin
3. Siang ikan tesebut, kalau dapat udang galah buat ja masak lemak
4. Taruk garam kat ikan kendian pegham slama 3 hari
5. Basuh ikan tu dan buang garam2nya, kedian lumoq ngan beghas gogheng cam lumoq ngan tepung kentucky. Pastikan buat ni masa waktu malam atau penunggu akan...........
6. Tunggu tiga hari lagi, pastu siap la.

Napa aku buang masa tulih benda ni?! Laa..... dah namanya blog. :D Aku akan sambung crita pasal lain plak nanti.

1 comment:

ajinda said...

uihh baguih ah hang ni, pandai masaq. simpan sket wei ikan tu. :P

aku nak tergelak la baca post hang ni. post sblom dan selepas pun sama. ai donno wai~ ( idontknowhy )